Pårørendegruppe

Siden mit seneste indlæg, har jeg fået vildt mange henvendelser og reaktioner. Det har været dejligt at mærke interessen, så jeg har brugt en del tid på at besvare henvendelserne. Jeg har samtidig tænkt meget over, det jeg skrev med pårørendegrupper, og hvad det er de kan.

Jeg deltager i to pårørendegrupper. En på Center for hjerneskade, for pårørende til mennesker med hjerneskade. Tilbuddet er for pårørende, som har ramte familiemedlemmer, der har været i genoptræning der. Tilbuddet gælder uden tidsbegrænsning og gruppen mødes cirka en gang om måneden med to psykologer som facilitatorer. Den anden pårørendegruppe er et tilbud om at mødes 5 gange med forskellige temaer. Det er Frederiksberg kommune, hvor vi bor, der har tilbuddet. Også her er det Center for Hjerneskade, der står for oplæg og organisering.

I begyndelsen tænkte jeg, at jeg kun skulle være med i den ene pårørendegruppe, men jeg har oplevet, de kan noget forskelligt. I den lokale gruppe oplever jeg det som værende mere nært. Vi kan relatere os til hinanden, ikke kun med inspiration og fælles oplevelser trods forskellige udgangspunkter, men også i forhold til erfaringer med kommunen. Det meste af det der foregår her, er på en eller anden måde knyttet til det lokale fællesskab.

På Center for hjerneskade tager samtalerne udgangspunkt i et emne, hvor der tales om, hvordan forskellige ting opleves og selvom det ofte opleves forskelligt, er der altid fælles træk, der styrker følelsen af ikke at være alene. Jeg bliver inspireret af, at høre en hustru fortælle med stolthed i stemmen om, hvordan hun kan køre en stor handicapbil, noget hun aldrig har prøvet før manden blev syg.

Det er oftest kvinder, der deltager i møderne. Det er ikke fordi, mænd ikke deltager, men fordi det er flest mænd de rammes. Jeg oplever, at disse kvinder er superseje. De knokler for deres kære, uanset om det er ægtefæller, børn, forældre eller søskende. De holder sammen på familier med en råstyrke, der får selv de sejeste action helte til at blegne. Derfor giver det energi at være i en pårørendegruppe, så  herfra en opfordring til alle kommuner om at oprette sådanne tilbud. Det er en god investering, hvor en relativ lille indsats giver godt igen.

IMG_1433
Efterårstur i søndagssolskin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.