Mere om pårørende

I tirsdags deltog jeg i et fokusgruppeinterview sammen med andre pårørende til ramte med hjerneskader. Vi var 9 kvinder og 1 mand , hvilket vist stemmer meget godt overens med statistikken over, hvem der rammes. Det var YouGov, der stod for interviewet for Region Hovedstaden, der vil lave nogle små film indenfor forskellige temaer. Der er allerede lavet film indenfor andre områder. Du kan se dem på portalen “Grib om Livet” https://www.regionh.dk/gribomlivet/Sider/default.aspx

Jeg har efterhånden mødt flere pårørende til ramte med hjerneskader, og jeg bliver lige berørt hver gang, over de meget forskellige liv der er bag, hver eneste ramte. Når et familiemedlem får en hjerneskade, er der ikke to tilfælde der er ens. Mange skyldes blodpropper, men også epilepsi og hjernetumorer, styrt på cykel, trafikuheld og motorcykelulykker fylder godt i statistikkerne. De der rammes, får meget forskellige følgevirkninger. Nogle af dem ses tydeligt, mens de mere usete ofte kan være langt sværere for de pårørende at leve med. Det kan være ændringer i personligheden fra at være blid og imødekommende til at blive sur eller lige frem aggressiv. Men også manglende selvindsigt i egen formåen rammer hårdt.

Hjernen er kompleks, og følgerne af en hjerneskade så forskellig, alligevel eller måske netop derfor, er pårørendegrupper vigtige. Udveksling af fortællinger om, hvordan man griber sit nye liv an giver inspiration. Vi er som mennesker forskellige, og derfor også forskellige som pårørende, så det der virker for den ene, virker ikke nødvendigvis for den anden. Det er vigtigt at mærke efter hos sig selv, og gøre det der passer til en, og så alligevel engang i mellem gøre noget andet. Det kunne jo være, det virkede:-)

Til slut et par billeder fra weekenden, hvor vi bl.a. har fejret Bo’s fødselsdag – 63 år.

Daniel fejrede bedstefar.
Daniel fejrede bedstefar.
Gangtræning i det fine søndagsvejr
Gangtræning i det fine søndagsvejr
Selfie fra dejlig morgenløb i Frederiksberg Have.
Selfie fra dejlig morgenløb i Frederiksberg Have.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.