Kompetent genoptræning

Siden Bo fik blodproppen har vi oplevet, at den genoptræning han har fået i Frederiksberg kommunes regi, har været inkompetent og mangelfuld. Personalet har gjort hvad de kunne, men rammer og uddannelse har ikke været tilstrækkelige. Bo tilbydes ikke længere nogen form for genoptræning, men får vederlagsfri fysioterapi en gang om ugen, hvilket på ingen måde er tilstrækkeligt for fortsat at udvikle det potentiale han, har til at blive bedre såvel fysisk som kognitivt.

Derfor har vi valgt at tage hul på vores opsparing og betaler selv for genoptræning hos Neuroform i Taastrup. Det er den bedste og mest kompetente genoptræning, Bo har fået i hele sit forløb på 2 ½ år. Det er alle pengene værd, så trods den meget store udgift, vil vi prioritere, at Bo kan træne der, så længe pengene rækker, hvilket desværre ikke er til så lang tid, som vi kunne ønske.

Bo følges nøje af Lærke- hans faste fysioterapeut

Det er kompetente fysioterapeuter der tydeligvis ved, hvad der skal til, når man genoptræner mennesker med neurologiske skader. Træningen er varieret, så det ikke bliver monotont og kedeligt. Det er hele kroppen der trænes, så der er gang i mavebøjninger, balanceøvelser osv. 3 gange om ugen i to timer hver gang. Det er intensiv træning, hvor fokus er på Bo og hans behov.

Der er mange måder at træne på. Her er det vist balancen.

Bo er blevet bedre til at gå stabilt – der er dog fortsat lang vej endnu. Hvis bare Bo havde fået den genoptræning fra begyndelsen, så kunne meget have set anderledes ud end det gør i dag. Vi ved godt, at træerne ikke vokser ind i himlen, men den måned Bo har trænet hos Neuroform, har han allerede udviklet sig ikke bare fysisk, men også kognitivt. Bo er livet gevaldigt op – er blevet meget mere skarp og fræk – på den gode måde. Han tager nu selv initiativ, hvilket ikke er sket siden blodproppen for 2 1/2 år siden. Og så er han ikke nær så træt længere. Han kan nu nøjes med en eftermiddagslur, hvor han tidligere kunne sove hele dagen.

Det er et forholdsvis lille sted, hvor alle kender alle og spørger til, hvordan det går. Bo fik i den forgangne uge desværre et lille epileptisk anfald, og jeg måtte ringe afbud til dagens træning. Senere samme dag ringede den fysioterapeut, der træner mest med Bo, for at høre hvordan det gik. Samtidig fik vi at vide, at den aflyste træning ville blive kompenseret en anden dag. Det var aldrig sket i det offentlige.

En sidegevinst ved at Bo træner hos Neuroform, er de søde mennesker vi møder der. En af dem er Glenn og hans seje mor Tina. Glenn er 21 år, og er fuldstændig uforskyldt blevet (total-) skadet i en trafikulykke for 3 år siden. Glenn er, trods de mange udfordringer han har, et af de mest glade og charmerende mennesker jeg længe har mødt.

Tina støtter Glenn i alt – her med genoptræning.

Glenns mor, Tina, træner ukueligt med Glenn hos Neuroform. Hun er en fantastisk sej quinde der altid formår at se positivt på tingene. I kan læse om Glenn og hans familie i dagens Ekstra Blad. 

Ekstra Bladet den 4. december 2016.

Læs mere om Neuroform på deres hjemmeside og på Facebook.

Vi er i gang med et klageforløb over Frederiksberg kommunes indsats i forhold til den genoptræning – og øvrige forhold, der tilbydes mennesker med hjerneskader og deres pårørende her i kommunen. Vi har ikke de store forventninger til udfaldet, men der sker i alt fald ikke noget, hvis ikke vi prøver. Jeg holder jer opdateret, når der er noget relevant at fortælle.

Fortsat god 2. søndag i advent til jer alle.

8 tanker om “Kompetent genoptræning”

 1. Min hustru og jeg har også selv bokset med Frederiksberg kommune flere gange for at få neurologisk og kognitiv rehabiliteringstræning til min nu 69-årige kone, der for 3,8 år siden blev hjerneskadet i forb m operation i hjernen for at fjerne en godartet svulst.
  Vi kæmpede først for at få tildelt en rehab-plads på Hvidovre hospital, men uden held. Derefter tilbød Frb kommune ophold på kommunens genoptræningscentre enten Liobahjemmrt eller Centerparken. Vi strittede sammen med BBHs personale på afd N 11 meget imod, hvilket bevirkede en kautionsbevilling fra Frb kommune til et tre måneders ophold i Kurhuset i Dianalund på afd for hjerneskadede patienter.
  Efter endt ophold blev fruen nu installeret i Centerparken, hvor der stort set ikke blev fulgt op på noget som helst, og vi måtte konstatere en tilbagegang i den positive udvikling, der var opnået i Kurhuset.
  To en halv måned efter blev min hustru så plejehjemsanbragt efter vores fælles ønske, men her måtte vi også træde i karakter og kræve rehabiliteringstræning fremfor vedligeholdelsestræning. Vi konstaterede at 65 år = ikke arbejdsduelig = mindst mulig træning.
  Efter henvendelse til Frb kommunes socialrådmand Flemming Brank og borgmester Jørgen Glenthøj kom der andre boller på suppen.
  I de efterflg to år har min kone fået intensiv rehab-træning med bl a ugentlig varmtvandsbassintræning, træning på briks og gangtræning. For noget tid siden overgik hun til vederlagsfri fysioterapi to gange pr uge, mens plejehjemmet fortsat yder bassin- & gangtræning.
  Intet uden kamp.

  1. Kære John. Hvor er det trist at det er nødvendigt at klage, før vores ramte får det de har brug for. Jeg har fået første svar tilbage på vores klage. Den afstedkommer desværre bare det du også skriver, at vi er nødt til at gå længere op i niveau. Nej vi får absolut intet uden kamp. Jeg kan ikke forstå, det skal være sådan for der må bruges mange ekstra resurser på at genoptræne folk utilstrækkeligt og de dermed har brug for mere hjælp. Tak fordi du skriver – jeg har også hørt fra andre, der oplever det samme som vi gør. Jeg har længe overvejet at forsøg at samle borgere i kommunen, så vi samlet kan italesætte de urimelige ting der sker i vores kommune for mennesker med hjerneskade. Måske en fremlysning i lokalavisen, men udfordringen er et mødested. Tænker lige videre over det:-) Fortsat god dag til dig. Bedste hilsner Helle.

 2. Det lysner nemlig når man finder nogle der virkelig kan deres kram. Herligt at I har fundet et sted der giver god værdi 🙂 Det er guld værd. Steen begyndte hos neurofys i Holstebro for et par måneder siden – efter samme princip som Bo – også med enden af vores opsparing desværre i sigte. Træner 3 gange om ugen – ret intensivt, – og det gør kæmpe forskel. Både i de små fysiske fremskridt han tager – men ikke mindst at fyss ´en Birgitte har fået en kontakt med Steen som er helt specielt og givende. Så er der nogen i det vestjydske som kunne bruge et løft er det et rigtigt godt sted. Det er en hel særlig genoptræning hvor man ikke kan lade være med at spekulere over hvor mange ressourcer går til spilde i det offentlige netop med en halvhjertet genoptræning. Det værst af det hele er at det halvhjertede i det synes også at smitte af på de dygtige trænere i det offentlige – miljøet bliver lynhurtigt præget af `det kan du nok ikke´ – eller ´pas på´ – eller ´det har vi ikke ressourcer til´(trods man sidder måske 8 mand rundt om et bord til hvert et møde?….). Der skal så lidt til før hele genoptrænings området kunne blive løftet – måske mest `blot´en ændring i grundholdning (nemmere sagt end gjort – men ikke umuligt) hos terapeuter rundt omkring. Hurra for de gode behandlere – Neuroform & neurofys m. fl. – og deres evne til at brede guldstøv. Og tak til dig Helle fordi du tager kampen op og markere over for jeres kommune at det rent faktisk kan gøres bedre. Det tager overskud og det er super rart at du bruger dit overskud på os alle sammen:)Tænk hvad man kunne spare af ærgrelser, pleje udgift og menneske tårer hvis man sat mere hensigtsmæssigt ind fra starten af. Bedste hilsner herfra, Michelle

  1. Kære Michelle. Tak fordi du deler din fortælling med mig. Det er dejligt at høre I også har fundet et godt sted for Steen. Det er bare så urimeligt, at vi selv skal betale for noget, som burde være så oplagt. Hold op med penge kommunerne kan spare, hvis de formåede at yde den rigtige indsats. Det er som du skriver, en lille indsats, der vil have en kæmpebetydning for så mange. Desværre flygter de dygtige terapeuter ud i det private, fordi vilkårene i det offentlige er blevet så hårde. På samme måde som jordemødre, sygeplejersker, lærere osv. Det er så trist.
   Vi glæder os over, vi har lidt penge, så Bo kan få bedre genoptræning, men jeg sørger over, de mange der ikke kan og som bliver de helt store tabere. Det er bare ikke i orden.
   Det giver mig energi, når jeg får skønne hilsner som din, men også når andre der har mindre overskud kontakter mig i frustration over deres kommuner og deres situation. Lige nu har jeg overskud til at tage kampene, men det varer nok ikke ved. Håber så, der er andre, der kan fortsætte. Det er så vigtigt vi alle bliver ved, hvor vi kan og med det vi magter. Bedste hilsner til dig Michelle og pøj pøj med genoptræningen for Steen:-)

 3. Hej Helle og Bo

  Dejligt at læse jeres indlæg om Neoroform som synes at være det sted som giver mest mening (cost/benefit).

  Nu skal lægen så afgøre om Øfeldt kan matche Neoroform når der skal fornyes henvisning om 1 måned.

  Fortsat god træning.

  Hilsen
  Flemming og Jette

  1. Kære Jette og Flemming. Intet kan matche Neuroform af det vi har mødt indtil nu 😊. Men derfor kan der jo sagtens være mange andre gode steder. Ved at Apofys i Glostrup også er gode. Bliver spændende hvad du tilbydes. Bedste hilsner Helle og Bo.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.