De 6 B’er

Det har ikke været nemt at skrive dette indlæg. Det er følsomt og berører områder, som er meget private. Derfor får I her kun brudstykker af det arbejde, jeg har været igennem . Indlægget kan virke fragmenteret, da det er klippet ind fra, det jeg har skrevet til eget brug.

IMG_1336

De 6 B’er (“Håndbog for pårørende” – nævnt i forrige indlæg og kan findes under kategorien litteratur) er et godt værktøj, der har hjulpet mig med at skabe tydelighed over, hvor mine styrker og svagheder ligger.

Jeg har relativt tidligt i vores forløb erkendt, de store forandringer der er sket med vores liv. Vi er gået fra et ligeværdigt forhold, til der nu er skabt en ubalance mellem os.  Uanset hvor meget vi er bevidste om det, og gør os umage, ændrer det ikke på det – det kan ikke være anderledes. Vi taler om de ting, der er svære, og det gør det lettere at være i. Sygdommen har bragt os endnu tættere sammen og skabt en helt særlig nærhed, der gør os stærkere, så vi bedre kan stå tingene igennem. Vi er sammen om det.

Jeg er god til at prioritere at have tid for mig selv. Jeg er morgenmenneske og Bo vil gerne sove længe, så jeg har gerne en times tid om morgenen i weekender og ferier. Jeg er også ret god til at gøre ting for mig selv, som at have kontakt til omgangskreds, dyrke motion, læse, rejse (1-dagsture), shoppeture eller bare gå en tur.

Har jeg haft en bøvlet dag på arbejdet, læsser jeg det af på Bo, når jeg kommer hjem, også selvom jeg ikke får den samme respons som før – men så får jeg da læsset af. Jeg drøfter gerne problemstillinger med veninder, og de er ret fantastiske til at støtte mig.

Vi lever på mange måder det liv, vi levede før, med de (mange) undtagelser der er nu qua Bo’s sygdom. Vi tager ud i byen, går på museer, går ture, tager på weekendophold og ferier, alt sammen ting vi gjorde før, blot er det nu i mindre målestok,  og tilpasset Bo’s behov for blandt andet hvile.

Min største udfordring er, at lade Bo selv gøre ting. Jeg er ofte for hurtig til at gøre tingene, enten fordi det er nemmere, eller fordi det er så bøvlet for ham. Jeg stiller for sjældent krav til, at han skal lave noget fx skal skære gulerødder. Bare det at han skærer en enkelt gulerod, gør en stor forskel for os begge. Han bidrager til husholdningen og dermed til vores forhold. Og så er det hyggeligt, når han er med i køkkenet.

Det har været en god øvelse at reflektere over de spørgsmål de 6 B’er rejser. Jeg er blevet klogere på forandringerne i vores liv, og hvor jeg skal øve mig på at give slip.

Så til alle jer derude – spring ud i B’erne og bliv klogere på jer selv, også selvom I ikke er ramte af hjerneskader eller andre sygdomme i familien.

IMG_5459

 

 

 

 

 

 

 

Du finder oversigt med de 6 B’er på hjerneskadeforeningens hjemmeside: https://hjerneskadet.dk/for-parorende-voksne/pas-paa-dig-selv/de-seks-ber/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.